Ani işitme kaybı, daha önce işitme konusunda bir sorun olmamasına karşın son birkaç gün içinde ortaya çıkan işitme kayıplarıdır. Ani işitme kayıpları tek taraflı olabileceği gibi iki taraflı da görülebilecek bir durumdur.
Bir kişide ani işitme kaybı tanısı koyulabilmesi için odyometri testi yapılır. Bu testte saf sesin 3 ardışık frekans üzerinde 30 desibelden fazla kayba uğraması gerekir. Bu problem iç kulak ya da işitme sinirlerinde yaşanan sorunlara bağlı olarak ortaya çıkar.
Ani işitme kaybı nedenleri kesin olarak bilinen bir rahatsızlık değildir. Bu durum birçok duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Ani işitme kaybı sorunları genellikle şu durumlara bağlı olarak ortaya çıkar;
Kabakulak, kızamık, herpes virüsü, grip gibi viral enfeksiyonlar işitme sinirlerini etkileyerek ani işitme kaybı sorunlarına yol açabilir.
İç kulak işitme ve denge merkezidir. Bu bölgeyi besleyen damarlar ince ve narin yapıdadır. Kan pıhtılaşma bozuklukları veya emboli gibi damarları tıkayacak bir rahatsızlıkta ani işitme kaybı görülebilir.
İç kulak bölgesinde ortaya çıkan bekteriyel enfeksiyonlar işitme kaybına yol açabilir.
Vücudu koruyan hücreler vücudun parçalarını ve parçası olmayan etmenleri ayırt edebilir. Bu yetenek sekteye uğradığında savunma hücreleri vücutla yabancı madde gibi savaşabilir. Bu durumda ortaya çıkan otoimmün hastalıklar ani işitme kaybına yol açabilir.
Akustik nörimom, hemanjiom, meninjiom gibi bazı tümörler işitme siniri ve kulak yapılarını etkileyerek ani işitme kayıplarına yol açabilir.
İdrar söktürücü ilaçlar başta olmak üzere bazı ilaçlar işitme kayıplarının ani bir şekilde oluşmasının nedeni olabilir.
Hastalarda kafa travması ortaya çıkaracak iç kulak travması, iç kulakta mukoza görülmesi, iç kulak zarı yırtılması gibi durumlar basınç değişikliklerine yol açar. Ani basınç değişimleri ani işitme kaybıyla sonuçlanabilir.
Şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklar da ani işitme kaybına yol açabilir.