İşitme Kaybı Türleri

İşitme Kaybı Türleri

TEK KULAKTA İŞİTME KAYBI NEDİR?

Tek kulakta işitme kaybı aynı zamanda tek taraflı sağırlık olarakta bilinir. Kısa formu ise TTS’dir. Bu durum sadece bir kulakta işitme kaybı ya da sağırlık olduğu durumda ortaya çıkar.
Eğer TTS ile karşı karşıya iseniz, bu sorununuzu; sesi duymayan kulağınızdan diğerine aktaran bir işitme cihazı ile çözebilirsiniz.

TEK KULAKTA MEYDANA GELEN İŞİTME KAYBI BELİRTİLERİ

Tek kulakta işitme kaybı belirtileri çok çeşitlidir ama en geneli ve yaygını sesin kaynağını bulmakta zorlanmadır. Örneğin; duymayan kulağınıza gelen bir ses olduğunda bu sesin nereden geldiğini ayırt edebilmekte zorlanırsınız. Ayrıca belli durumlarda konuşulanı anlamayabilir ve iletişime geçmekte zorluk yaşayabilirsiniz

 

TEK KULAKTA İŞİTME KAYBININ NEDENLERİ

İşitme kaybı birçok farklı nedenden kaynaklanabilir, örneğin:

  • ani sağırlık
  • kulağa yapılan fiziksel bir darbe
  • işitme sinirlerinde baskı
  • enfeksiyon da dahil iç kulak problemleri (viral or bacterial)
  • kızamık, kabakulak ve menenjit gibi hastalıklar bu nedenler arasında sayılabilir.

CROS İŞİTME CİHAZLARI BU DURUMDA YARDIMCI OLABİLİR

İşitme cihazları tek kulakta işitme kaybı yaşanılan durumlarda söz konusu olabilir.

Sesi işitme kaybı olan kulaktan diğer kulağa aktaran işitme cihazları CROS cihazlar olarak adlandırılır. CROS cihazı ile işitmeyen kulağınızla da sesleri almaya başlarsanız. Bu durum ise hareket eden bir araba, bir grup konuşması ya da gürültülü bir odada olduğunuz durumlarda sizin için oldukça yararlı olacaktır.

İLETKEN İŞİTME KAYBI NEDİR?

İletken işitme kaybı , orta kulak ve kulak kanalındaki ses yolu tıkalı olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Dış kulağın, kulak kanalının veya orta kulağın anatomik yapılarında tıkanma veya hasar varsa seslerin geçmesi engellenir.

İletim nedeniyle işitme kaybı bulunan kişilerde iç kulağın içinde bulunan kokleaya gelen sesler azalır.

İLETKEN İŞİTME KAYBININ NEDENLERİ

İletken işitme kaybının nedenleri şunlardır:

  • kulak kirinin birikmesi
  • kulak iltihabı–orta kulakta enfeksiyon
  • Kolesteotoma – orta kulakta büyüme
  • Kulakta sertleşme – orta kulak kemiğinde anormal derecede büyüme

İletken işitme kaybı olan kişiler yumuşak sesleri hem yüksek hem alçak seviyede duymakta zorlanırlar.

İLETİM TİPİ İŞİTME KAYBININ TEDAVİSİ

İletim nedeniyle işitme kaybının çeşitli türleri bulunmaktadır.

Bazı iletim nedeniyle işitme kaybı türleri, işitme cihazlarıyla düzeltilebilir. Eğer koklea içindeki korti organı normal çalışıyorsa işitme cihazları sesi dış veya orta kulağa aktarabilir.

İletim nedeniyle işitme kaybının diğer türleri tıbbi tedaviyle veya ameliyatla düzeltilebilir.

Fakat tıbbi tedaviler, iletim nedeniyle işitme kaybını tümüyle iyileştiremeyebilir. Bu nedenle iletim nedeniyle işitme kaybı bulunan kişiler genelde işitme cihazından faydalanabilir.

SİNİRSEL İŞİTME KAYBI. NE DEMEKTİR?

Sinirsel işitme kaybı; iç kulak ya da kulak ve beyin arasındaki sinirler zarar gördüğünde ortaya çıkan işitme kaybıdır

Sensörinöral tip işitme kaybı kalıcıdır ve en yüksek şiddetli seslerin bile kısık duyulmasına yol açar.

SENSÖRİNÖRAL TİP İŞİTME KAYBI SEMPTOMLARI

  • Düşük şiddetli sesleri duymak zorlaşır
  • Farklı konuşma sinyallerini birbirinden ayırmak mümkün olmayabilir
  • Gürültü algılama yetisi azalır

SİNİRSEL İŞİTME KAYBININ NEDENLERİ

YAŞLANMA

Sensörinöral tip işitme kaybı dahil tüm işitme kaybı türlerinin başlıca nedeni yaşlanmadır. İlerleyen işitme kaybının ilk belirtileri, arka planda gürültü varken konuşmaları duymakta zorluk çekmektir. Genelde 60 yaşından itibaren ortaya çıkmaktadır.

GÜRÜLTÜYE MARUZ KALMA

Gürültüye maruz kalınması halinde kulak hasar görebilir ve sonuçta sensor-sinir nedeniyle işitme kaybı ortaya çıkabilir. Hem işte hem de diğer zamanlarda sürekli seslere maruz kalırız.

GENETİK KOŞULLAR

Genetik sensor-sinir nedeniyle işitme kaybı bebeklerde doğumdan itibaren veya ileri bir yaşta ortaya çıkabilir.

DOĞUŞTAN VE DOĞUMLA İLGİLİ İŞİTME KAYBI

Anneye hamilelik sırasında enjeksiyon yapılması, doğum sırasında ortaya çıkan komplikasyonlar, prematüre doğum ve irsi özellikler, yeni doğan bebeklerde sensörinöral tip işitme kaybına yol açabilir.

İLAÇLAR

Bazı ilaçlar ve kanser tedavileri yan etki olarak sensörinöral tip işitme kaybına yol açabilir.

İŞİTME KAYBININ DERECELERİ VE ÇEŞİTLERİ

İşitme kaybınız ne kadar şiddetli?
Her insanın işitme kaybının tipi ve seviyesi kendine özgüdür ve bazı işitme cihazları diğerlerinden daha etkili olabilir. Işitme sağlığı uzmanınız size cihaz önerisinde bulunurken sahip olduğunuz işitme kayıbı çeşidini ve seviyesini göz önünde bulunduracaktır.

İŞİTME KAYBININ DERECELERİ

İşitme kaybınız ne kadar şiddetli? Bu da tabii ki hangi seviyedeki sesleri duyabildiğinize bağlı. İşitme sağlığı uzmanınız sahip olduğunuz işitme kaybının derecesini tespit etmek için bu seviyeleri bir odyogram’da listeleyecektir. İşitme kayıpları da genel olarak yedi seviyede gruplandırılır; az, hafif, orta, orta şiddetli, şiddetli ve ileri.

İŞİTME KAYBININ DÖRT ŞEKLİ YAŞAYABİLİRSİNİZ.

Tek taraflı veya cift taraflı işitme kaybı

  • Tek taraflı işitme kaybı sadece tek kulağınızda etkili olurken, çift taraflı/karşılıklı işitme kaybı her iki kulağınızda da etkili olmaktadır.

Simetrik ve asimetrik

  • Simetrik işitme kaybı her iki kulağınızdaki işitme kaybı çeşidi ve derecesinin aynı olduğunu ifade eder. Asimetrik işitme kaybı ise her iki kulakta varolan işitme kaybı çeşidinin ve seviyesinin farklı olduğu işitme kaybı türüdür.

Süreçsel ve ani işitme kaybı

  • Süreçsel işitme kaybı zaman içerisinde ilerlerken ani işitme kaybı aniden yüksek bir sese maruz kalma gibi kazalar vb olaylar sonucu oluşur. Eğer ani işitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız, işitme sağlığı uzmanınız ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

Değişken/Dalgalı ve sabit işitme kaybı

  • Değişken diğer bir deyişle dalgalı işitme kaybı olarak da bilinen bu rahatsızlık zaman içerisinde daha da ilerlerken sabit işitme kaybının derecesi hep aynı kalır.

ALGI KAYBI NEDİR?

İşitme kaybına sahip olmak sadece sesleri yeterli yükseklikte duyamama anlamına gelmemektedir. Bazı kişiler özellikle belli ve dar frekanstaki sesleri duymakta zorlanırlar. Bu da “algı kaybı ”; olarak tanımladığımız duruma işaret etmektedir , yani; kişinin duyabilmesi ancak duyduklarını anlayamaması anlamına gelir.

ZOR ALGILANAN KELIMELER

Algı kaybı bazı konuşma seslerinin beyin ve kulak tarafından algılanmaması, kelimeler ve konuşma seslerinin arasındaki farkın ayırt edilmemesi anlamına gelir- özellikle de birbirine yakın olanlar için.

İşitme sağlığı uzmanınız algı kaybınız olup olmadığını tespit etmek için konuşmaları anlama oranınızı yüzde olarak ölçebilir. Doğru olarak anlaşılan kelimelerin yüzdesi “konuşma algılama skoru” olarak adlandırılır. Buda %100’lük mükemmel skor ile testinizden elde edilen skor arasındaki farkı gösterir.

GÜVENSİZLİK

Konuşulan kelime veya sözcüklerin doğru anlaşılmaması veya tahmin edilememesi kendi işitmenize olan güvensizliğinizi de artırabilir. Bu güvensizlikte bazen işitme kaybına yol açabilir. “switching off”, yani var olan işitmenizin kullanılmasının zihinsel olarak engellenmesine yol açabilir.

İlgili Gönderiler
Yorum Yap

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır. Doldurulması zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.